Podcast: Hoe past natuur in Nederland?

Nederland gaat op de schop en de ruimte is schaars. Hoe denk jij dat het landschap in 2050 er uit gaat zien? Beluister de 3e aflevering over natuur en landelijk gebied van de podcastserie 'Nederland verbouwt in 7 vragen'.

Illustratie van een landschap dat wordt verbouwt met een koe, een weg en de skyline van een stad met hijskraan en windmolen

Er zijn zorgen over de natuur in Nederland. De natuur kampt met verdroging, verzuring, vermesting, versnippering en meer. De biodiversiteit gaat achteruit. En tegelijkertijd verandert de samenleving en beseffen we steeds meer dat we de natuur nodig hebben. We zullen anders met de natuur om moeten gaan. Maar hoe kunnen we dat doen? En hoe past dat in het kleine en drukke Nederland?

In deze aflevering praat Quintin Wierenga met Renske Visscher, directeur Regio Zuid IVN, met Annemieke Nijhof, directeur Deltares en voormalig raadslid Rli en met André van der Zande van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.

André van der Zande spreekt zijn zorgen uit over de afname van biodiversiteit: “We zijn er dus toch niet in geslaagd om, met name in de steden en in het algemene landelijk gebied, een algehele kaalslag te voorkomen. Het aantal soorten dat overblijft wordt kleiner en kleiner. De problemen die we nu hebben zijn ontstaan doordat we niet tijdig genoeg hebben ingegrepen, maar ook door ons natuurbeleid. Dat is simpelweg niet goed afgesteld.”

Annemieke Nijhof vult aan: ”Waar ik me zorgen over maak is dat we heel erg ons best doen - ik noem dat wel eens oneerbiedig knutselnatuur - om alles te proberen te 'engineren', omdat we 30 jaar geleden hebben afgesproken wat voor type natuur we op die plek willen. Dat is geen dynamische kijk, maar dat is een kijk in de achteruitkijkspiegel.”

Renske Visscher biedt een hoopvol perspectief. Zij laat zien hoe je op een andere manier met natuur kunt omgaan door te kijken naar wat de natuur bijdraagt, bijvoorbeeld aan onze gezondheid. In de podcast geeft ze een aantal voorbeelden van waardevolle natuur dicht bij huis, en hoe dat te realiseren.

Luister hier naar de derde aflevering: ‘Hoe past natuur in Nederland?’

Er volgen nog 4 mooie afleveringen, wil je deze niet missen, abonneer je op de serie! De volgende aflevering gaat over wonen en stedelijke omgeving.

Bijbehorende adviezen over natuur en landelijk gebied van de Rli vind je hier:

De Rli bestaat dit jaar 10 jaar, dit jubileum vieren wij met de podcastserie: ‘Nederland verbouwt in 7 vragen’. De serie wordt gerealiseerd door NAP1 Podcasts in samenwerking met de Rli.