Europees milieu- en transportbeleid moeten hand in hand gaan

Janez Potocnik roept lidstaten op om één Europees duurzaam transportsysteem te vormen

12 oktober 2012 – EU-lidstaten kunnen hun concurrentiepositie verstevigen door het nationale mobiliteitsbeleid te verduurzamen en één Europees transportsysteem te vormen. Dit zei Janez Potocnik, eurocommissaris Milieu, op de conferentie 'Keep moving, towards sustainable mobility'. De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) organiseerde op 11 oktober samen met het Europese netwerk van adviesraden voor duurzame ontwikkeling (EEAC) deze internationale conferentie over duurzame mobliteitin Rotterdam. Janez Potocnik leidde met zijn uitspraak het onderzoek 'Member states in top gear, Opportunities for national policies to reduce GHG emissions in transport' in.

Concurrentiepositie

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is, dat het duurzaam mobiliteitsbeleid van de EU-lidstaten achterblijft. Een geïntegreerd milieu- en transportbeleid is cruciaal is voor de concurrentiepositie van Europese landen. Hier liggen kansen om de crisis het hoofd te bieden.

Een file met schone auto’s is ook een file

Internationaal bekende sprekers gaven op de conferentie vanuit hun visie aan hoe je mobilteitsbeleid duurzamer kan maken. Tijdens paneldiscussies wisselenden deelnemers en sprekers ideëen en meningen uit. Deelnemers en twitteraars discussieerden verder op Twitter. De conclusie van het congres was, dat menselijk gedrag en de beïnvloeding daarvan uiteindelijk de basis van duurzaam mobiliteitsbeleid vormen. Of zoals één van de Twitteraars het verwoordde: “Een file met schone auto’s is ook een file”.

Conferentieboek

Ter gelegenheid van de conferentie presenteerde Rli het boek Keep Moving, Towards Sustainable Mobility. Deze bundel bevat essays van alle sprekers, een column van Bas Haring en interviews met drie CEO’s van multinationals.

Noot voor de redactie

De speech van eurocommissaris Janez Potocnik (Pdf, 2 Mb)

Europees beleidsvergelijkend onderzoek Member states in top gear, opportunities for national policies to reduce GHG emissions in transport (CE Delft in opdracht van Rli), (Pdf, 2 Mb)

Preview van het boek 'Keep Moving, Towards Sustainable Mobility' (Pdf, 108 Kb)

Het boek is te bestellen via Eleven International publishing

Presentaties sprekers