Aanpak van advies over de toekomst van het landschap

Op 7 april 2016 vond de Challenge Landschap 2070 plaats. Drie kennisinstellingen en zeven ontwerpbureaus voor landschap en stedenbouw presenteerden hun visie op welke ontwikkelingen en onzekerheden bepalend (zullen) zijn voor de vorming van het landschap in de toekomst (2070) en over welke rol overheden kunnen en moeten spelen. Na elke presentatie volgde er een debat met de leden van de raadscommissie die het advies over landschap voorbereidt. De video’s met korte introducties van de teams en samenvattingen van de bijdragen zijn vanaf half mei op de website van de Rli te bekijken.

foto van een presentatie met toehoorders

Het was een inspirerende en fascinerende dag, met een grote variatie in benadering en in de onderwerpen als kust, havenlandschap Rotterdam, Noord-West Drenthe en omgeving van Eindhoven. Het landschap verandert voortdurend. Hoe de dynamiek zich ontwikkelt, hoe groot de dynamiek kan zijn en hoe je kunt omgaan met onzekerheid, werden aan de hand van trends en ontwikkelingen in de presentaties geschetst.

Naast de challenge organiseerde de commissie ook twee gebiedssessies, waarbij de commissieleden in gesprek gingen met betrokkenen over het veranderen en waarderen van het landschap. Op 17 februari vond de gebiedssessie 'de Ronde Venen' plaats en op 1 maart 2016 'Westland'. De resultaten van de ‘Challenge Landschap 2070’ en de gebiedssessies vormen input voor het advies.

De raad verwacht het advies na de zomer 2016 uit te brengen.

Voor meer informatie over het advies kunt u contact opnemen met Yvette Oostendorp, projectleider, via yvette.oostendorp@rli.nl

Lees meer over het advies Landschap 2070

Lees meer over de Challenge Landschap 2070 en de deelnemende teams

Lees het verslag van de gebiedssessie ‘De Ronde Venen’

Lees het verslag van de gebiedssessie ‘Westland’