Eerste digitale magazine - Verkenning technologische innovaties in de leefomgeving

Op 30 januari 2015 heeft de raad de ‘Verkenning technologische innovaties in de leefomgeving’ gepresenteerd tijdens de conferentie ‘Connecting the dots’ in Utrecht. Het is de eerste keer dat de raad een publicatie alleen digitaal aanbiedt en geen gedrukt rapport uitbrengt. Daarnaast is het ook de eerste keer dat de raad een verkorte versie in de vorm van een digitaal magazine uitbrengt. Secretaris-generaal Maarten Camps nam namens de minister van Economische Zaken het digitale magazine in ontvangst. 

photo overhandiging magazine aan Maarten Camps sg Ministerie EZ

Camps gaf aan tevreden te zijn met de verkenning, die over de juiste onderwerpen gaat en op het juiste moment is gepubliceerd. Hij bevestigde dat de overheid een nieuwe balans moet vinden tussen meer ruimte bieden aan innovaties en het bewaken van publieke waarden. Technologische innovaties bieden juist oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en daarom moet de overheid delen van haar beleid heroverwegen en vernieuwde concepten voor regelgeving zoeken.

Henry Meijdam, voorzitter van de Rli, haalde in zijn slotwoord aan dat André Kuipers juist de natuur het meest gemist had in de ruimte en Henry riep daarom op om technologische mogelijkheden goed te blijven verbinden met de emotionele behoeften van mensen.

Digitaal magazine

Het magazine is een toegankelijke en overzichtelijke weergave van de verkenning op hoofdlijnen en geeft een korte introductie op innovaties binnen de thema’s: gezonde voeding, efficiënte mobiliteit en slimme gebouwen. Korte teksten, foto’s, films en infographics leiden u door de verkenning. De volledige tekst van de verkenning is vanuit het magazine te downloaden.

Conferentie ‘Connecting the Dots’

Een aantal vooraanstaande denkers en innovatoren gaven hun visie op technologische innovaties op het gebied van voeding, mobiliteit en gebouwen. Op het podium waren sprekers en panelleden vanuit overheden, bedrijfsleven, kennisinstituten (onderzoekers en studenten) en maatschappelijke organisaties die met hun standpunten en inzichten de discussies in de zaal hebben gevoed. De sprekers waren Prof. Carlota Perez (London School of Economics), Prof. Kent Larson (Massachusetts Institute of Technology), Dr. André Kuipers (European Space Agency), Prof. Jaap Seidell (VU Amsterdam) en Bryant Walker Smith (University of South-Carolina). Er waren 250 deelnemers aanwezig op de conferentie en nog eens 230 online. In de zaal werd druk gedebatteerd door de deelnemers aan de ronde tafels voor acht personen. De online deelnemers konden de sprekers via livestream volgen en vragen stellen.

Image removed.

In de lunchpauze was er veel belangstelling voor de Meet & Greet sessies met de afzonderlijke sprekers. In een ongedwongen en open sfeer ging de discussie daar verder. Andere deelnemers maakten een excursie met buslijn 2 uit Utrecht, een elektrische bus die contactloos wordt opgeladen. In de foyer werden de deelnemers geïnspireerd door enthousiaste onderzoekers die hun innovaties demonstreerden. Ook in de lunch die werd geserveerd waren innovatieve concepten verwerkt.

Image removed.

Verslag van de conferentie ‘Connecting the Dots’

Bekijk de compilatievideo van de conferentie ‘Connecting the Dots’

Bekijk de foto’s van de conferentie ‘Connecting the Dots’

Bekijk de twitter storify

Bekijk de presentaties en lees meer over de conferentie ‘Connecting the Dots’

Lees het digitale magazine

Over de verkenning

De verkenning ‘Technologische innovaties in de leefomgeving’ is op 22 januari aangeboden aan de ministers Kamp van Economische Zaken, Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en Blok voor Wonen en Rijksdienst. De raad constateert in de verkenning dat technologische innovaties elkaar steeds sneller opvolgen en dat ze bovendien steeds meer met elkaar zijn verweven. Er ontstaat een nieuwe, snellere dynamiek en een intensievere wisselwerking tussen technologie en samenleving. Innovaties hebben een steeds grotere invloed op onze manier van leven en op sociale en morele waarden zoals privacy en transparantie, vaak voordat we er met elkaar goed over hebben nagedacht.De Rli ziet een taak voor de overheid om eerder en ook breder maatschappelijke debatten te organiseren over de impact van innovaties op onze waarden.

De raad concludeert dat de snellere dynamiek het adaptief vermogen van de overheid op de proef stelt. De overheid zal op een andere manier moeten participeren in bestaande en nieuwe netwerken, omdat de intensievere wisselwerking tussen technologie en samenleving daar wordt vormgegeven. Het is niet meer de markt of de overheid. Overheden, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, burgers, ze zullen veel vaker samen in netwerken aan de slag gaan, en afwisselend initiatief en verantwoordelijkheid nemen.

Image removed.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lianne Doeswijk, projectleider, lianne.doeswijk@rli.nl

Lees de volledige ’Verkenning technologische innovaties in de leefomgeving’

Lees het persbericht 'Technologie vraagt andere rol overheid'